Hyötypala-projekti antoi klassikolle uuden elämän

Laadukkaan verhoilukankaan ylijäämäpalat, suomalaista huippudesignia edustava sohvarunko sekä omien alojensa ykkösosaajat. Näistä aineksista syntyi hersyvän värikäs Hyötypala-projekti, jonka ytimessä oli materiaalien tehokas käyttö kiertotalouden hengessä. Se on samalla esimerkki vastuullisesta ja kannattavasta yhteistyöstä kankaiden maahantuojan, suunnittelijan ja verhoomoliikkeen välillä.

Hyötypala sai alkunsa keväällä 2020, kun muotoilun moniottelija Isa Kukkapuro-Enbom pallotteli ajatuksiaan vanhan Ateljee-sohvan uudelleenverhoilusta helsinkiläisen Verhoomo Palttinan kanssa. Verhoilijat Sari Rossi ja Päivi Immonen syttyivät projektista heti ja olivat yhteydessä Orient Occidentin tuttuun avainasiakaspäällikköön, Henrik Rannikkoon.

– Kävi ilmi, että Orient Occidentilla oli varastossaan huonekalukankaiden pakkojen loppuja, ja siellä oli aiemminkin mietitty ylijäämämateriaalille fiksua ja vastuullista käyttökohdetta. Tämä oli mukava sattuma, joka kirvoitti innostuksen ihan käsin kosketeltavaksi kaikkien osapuolten kesken, Sari Rossi hymyilee.

Punarunkoinen, Yrjö Kukkapuron suunnittelema klassikko, Ateljee-sohva on uuden verhoilunsa piristämänä kertakaikkisen upea ilmestys. Isa Kukkapuro-Enbom kertoo, että alussa punainen väri oli sohvassa myös omanlaisensa haaste.

– Lopulta keksin, että haluaisin myös verhoilusta punaisen, mutta pehmentäisin sitä eräänlaisella tilkkutäkki-idealla, eli sohvan tyynyt verhoiltaisiin erilaisilla kankailla, joissa tekstuuri ja sävyt vaihtelisivat hieman. Sohvan mansikkainen ja vadelmainen ilme houkuttaa rennolla ja iloisella ilmeellään. Hyötypala-projektin lopputulos on enemmän kuin pelkkä uudelleen verhoiltu istuin, sillä on tarina ja tehtävä.

Verhoomo Palttinan Sari Rossin mukaan Ateljee-sohvan verhoilu vanhoilla kangaspaloilla oli mielenkiintoinen ja innostavan haastava projekti.

– Kun käytetään useita erilaisia kankaita, pitää ompelussa olla tarkkana. Erilaiset kankaat kun käyttäytyvät ommellessa eri tavoin. Lisäksi tässä vaadittiin Isalta hyvää visuaalista silmää, minkä avulla vältettiin liian kotikutoinen fiilis. Lopputulos on ainutlaatuisen yksilöllinen ja tyylikäs. Hyvää palautetta on saatu kaikilta, jotka sohvan ovat nähneet, Sari kuvailee.
 

"Inspiraationi syntyy aina vaan uudelleen, kun huomaan kauneuden, käytännöllisyyden ja kestävyyden olevan yhä useampien tavoitteena kertakäyttökulttuurin sijaan.”
Isa Kukkapuro-Enbom, Trash Design

Vastuullinen esimerkki muille

Projektin Hyötypala-nimi viestii vahvasti Isa Kukkapuron ja hänen puolisonsa, muotoilija Henrik Enbomin suunnittelukonseptin, Trash Designin ideologiasta.

– Vastuullisuus ja ekologia ovat toimintamme ydintä. Emme halunneet puhua jämäpaloista, koska sanalla on negatiivinen klangi. Todellisuudessahan Orient Occidentilta saadut ylijäämäkankaat olivat paitsi ihastuttavan kauniita myös kestäviä ja ensiluokkaisen laadukkaita, eli erittäin hyödyllinen materiaaliresurssi juuri tämän tyyppisiin juttuihin. Mielestäni on mahtavaa, että kiertotalous voi toimia näin suoraviivaisesti ja ilman raskaita prosesseja, kunhan oikeat kumppanit kohtaavat. Isa Kukkapuro-Enbom Kukkapuro kannustaa sisustusalan suunnittelijoita kehittämään omia vastaavan kaltaisia projektejaan.

– Uskon heidän kantavan vastuuta ympäristöstä, se kuuluu ammatin etiikkaan. Joskus toimeksiannot eivät anna riittävän suuria resursseja toimia siten kuin suunnittelija toivoisi, mutta silti kannattaa mieluummin tehdä pienikin liike oikeaan suuntaan, kuin jättää se kokonaan tekemättä. Konfutsen sanoin, ”on parempi sytyttää pieni kynttilä kuin kirota pimeyttä”, Kukkapuro tiivistää.