Mitä kaikkea sisustussuunnittelijan on hyvä tietää ja ottaa huomioon, kun päämääränä on luoda miellyttävä akustiikka mahdollisimman monelle yksittäiselle tilan käyttäjälle? Vastauksia ja vinkkejä antaa Akukon Oy:n akustikko Anni Haataja.
”Huoneakustiikasta puhuttaessa on ensiarvoisen tärkeää selvittää tilan käyttötarkoitus mahdollisimman perusteellisesti. Jo suunnittelun alkuvaiheessa on hyvä tiedostaa, että kaikki tilat eivät yksinkertaisesti sovellu kaikkeen käyttöön. Kuuntele ja kuule tilan käyttäjiä mahdollisimman laajasti. Selvitä, minkälaisia akustiikkaan liittyviä tarpeita tilan käyttäjillä on ja mitkä ovat näiden asioiden keskinäiset painoarvot. Liittyykö akustiikkaan jotain kriittisen tärkeitä päämääriä esimerkiksi puheenerotettavuuden, melun tai äänentoiston kannalta?”
”Aivan kuten visuaalinen esteettisyys, myös akustinen suunnittelu on nimenomaan tilan hengen määrittelyä ja rakentamista. Kun osaat pukea ajatuksesi ja vaatimuksesi sanoiksi, ja vielä mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi, on se hyvä lähtökohta konkreettisemmalle tekemiselle. Tämä helpottaa ja tehostaa oleellisesti myös yhteistyötä projektissa mukana olevien kumppaneiden, kuten arkkitehtien, rakennesuunnittelijoiden ja akustikkojen kanssa.”
”Mitä suurempi tila, sitä enemmän akustiikkaan tulee kiinnittää huomiota . Törmään työssäni ajoittain tilanteisiin, joissa koitetaan soveltaa tavallisessa asuinhuoneessa toimivia akustisia oppeja avariin ja korkeisiin julkitiloihin tai avokonttoreihin. Näissä tapauksissa mennään herkästi harhapolulle. Toisin sanoen, se mikä pätee pienessä, ei päde samalla tavalla suuressa. Esimerkiksi materiaaleihin liittyvät vaatimukset kertautuvat isossa tilassa todella nopeasti."
”Materiaalit ovat hyvin keskeinen osa erityisesti huoneakustiikan kokonaisuutta ja samalla osa-alue, johon sisustussuunnittelija voi vaikuttaa suoraan omalla työllään. Kun materiaaleja vertailee ja valitsee, ei kannata tuudittautua ajatukseen, että tämä materiaali todennäköisesti akustoi hyvin tai joku toinen akustoi ”jonkun verran”.
Materiaaleihin on hyvä perehtyä faktapohjaisesti, ja tarvittaessa kannattaa keskustella tuotetoimittajan tai muun alan erikoisosaajan kanssa. Kysy, minkälaiset tietyn tuotteen akustiset ominaisuudet ovat ja miten ne on mitattu tai muuten todennettu. Jos materiaali on akustoiva, voi esimerkiksi estetiikan nimissä tehty maalauskäsittely huonontaa sen akustisia ominaisuuksia.”
”Ilmaa läpäisevät ja riittävän paksut materiaalit ovat miellyttävän huoneakustiikan kannalta tyypillisesti hyviä ratkaisuja. On ehdottoman oleellista muistaa, että sekä materiaalien laatu että niiden määrä ovat merkityksellisiä. Jos esimerkiksi neuvotteluhuoneen verhojen halutaan akustoivan, niiden täytyy olla oikealaista kangasta ja niiden täytyy peittää seinäpinta-ala riittävän laajasti. Akustiikka on viime kädessä fysiikkaa, eli siinä päätee tietyt lainalaisuudet, joista ei pääse yli eikä ympäri.”
”Huoneakustiikka on sitä, miltä yksittäisessä tilassa kuulostaa. Rakennusakustiikka puolestaan keskittyy äänen hallintaan tietyn rakennuksen sisällä tai ulkotilojen ja sisätilojen välillä. Nämä menevät joskus suunnittelijoilla sekaisin, mikä saattaa johtaa vääriin materiaalivalintoihin. Huoneen akustoinnissa hyvin toimivat materiaalit eivät siis toimi ääntä eristävänä ratkaisuna eri tilojen välillä. Tietty materiaali on lähes poikkeuksetta suunniteltu siihen yhteen tiettyyn käyttöön.”
Akukon on akustiikan, melun ja tärinän sekä av-tekniikan kansainvälinen asiantuntijayritys. Lue lisää palveluista ja tutustu referensseihin www.akukon.fi