Vapaaehtoinen tekeminen tärkeää
Vastuullisuudesta puhuttaessa ja sen todentamisessa ajatellaan monesti, että yrityksellä on ulkopuolisen ”valvojan määrittelemä lista”, jonka toimenpiteisiin yritys sitoutuu vastuullisuutta kehittäessään – tai sen on sitouduttava saadakseen vaikkapa tietyn sertifikaatin toiminnalleen.
– Tämä on toki tietyissä tapauksissa meidänkin kohdalla totta, muun muassa YK:n Global Compactin puitteissa. Itse pidän kuitenkin tärkeänä, että huomiota kohdistetaan myös yritysten vapaaehtoisiin vastuullisuustoimiin. Kun vapaaehtoisesti omasta halusta tehtävillä asioilla saadaan aikaan hyviä tuloksia, se vaikuttaa ihmisten ajattelutapaan ja kannustaa parantamaan tekemistä entisestään. Tämä liittyy vahvasti myös ajatukseen edelläkävijyydestä, sillä asiat joita tehdään nyt vapaaehtoisesti, saattavat huomenna olla kaikille pakollisia, Puputti muotoilee.
Aitoa kiertotaloutta kohti
Suurin ja haastavin kysymys sisustus- ja rakennushankkeiden ekologisuuden parantamisen saralla on Puputin mukaan se, miten jo käytössä olevat materiaalit saadaan hyödynnettyä uusien tuotteiden valmistuksen raaka-aineiksi.
– Tuotteen elinkaaren sulkeminen kiertäväksi ympyräksi on todella kuuma aihe vastuullisuuskeskusteluissa monilla eri teollisuudenaloilla. Tämä on asia, jota tutkitaan ja johon panostetaan juuri nyt voimakkaasti myös meillä erilaisten pilottihankkeiden muodossa. Orient Occidentilla on jo olemassa tiettyjen tuotevalmistajien kanssa valmiit prosessit, miten niin sanottu take back -malli voisi toimia. Käytännössä näitä prosesseja ei olla vielä päästy toteuttamaan.
– Jo nyt dokumentoimme tarkasti projekteissamme, mitä sisustusmateriaalit tarkkaan ottaen pitävät sisällään. Tämä on kriittinen tieto koko rakennuksen tai sen tiettyjen osien tullessa käyttöikänsä päähän. Kun voimme näyttää varmasti, mitä materiaalit ovat niin sanotusti syöneet, voidaan ne helpommin ja tehokkaammin hyödyntää myös uudelleen uusien materiaalien valmistuksessa, Puputti kuvailee.