Akustiikka, tekstuurit ja värit paremman työympäristön tekijöinä:
Neuroinklusiivinen tila tukee kaikkia

BREEAM- ja LEED-sertifikaatit ovat rakentamisessa ja sisustamisessa jo tuttuja, mutta niiden rinnalle on noussut WELL-standardi. – Sen ytimessä ovat ihmisten tarpeet, terveys ja hyvinvointi, kiteyttää Millikenin strategia- ja liiketoimintajohtaja Kate Burnett.

Värit, äänet, tekstuurit ja tuoksut. Arkisessa aherruksessa helposti unohtuu, miten monin tavoin hahmotamme maailmaa. Toiset kaipaavat ympärilleen enemmän valoa ja liikettä, toisten keskittyminen herpaantuu vähemmästä. Aistiherkkyyden huomioiminen on osa WELL-standardia ja sitä tukevaa neuroinklusiivista suunnittelua. WELL-standardi perustuu lääketieteelliseen tutkimukseen, ja se arvioi tilan teknisten ominaisuuksien lisäksi myös organisaation toimintaa.

– WELL-standardi huomioi moninaisuuden ja saavutettavuuden tarpeet useammasta näkökulmasta. Siinä kiinnitetään huomiota esteettömyyden lisäksi laajempiin kokonaisuuksiin kuten lämpöolosuhteisiin ja käyttäjien vaihteleviin työtehtäviin, kertoo Burnett.

Milliken on työskennellyt jo pitkään WELL-standardin parissa, mutta tutkinut neuroinklusiivisutta verraten lyhyen aikaa.

– Aloimme perehtyä neuroinklusiivisuuteen itseasiassa asiakkaidemme pyynnöstä. Meiltä kysyttiin, kuinka tuemme neuroinklusiivista tilasuunnittelua, ja huomasimme että tietomme olivat varsin hatarat. Otimme asiaan meille tyypillisen tieteellisen lähestymistavan, Millikenin globaalien strategioiden asiakkuusjohtaja Karen Burt kertoo. 

Selvitystyö julkaistiin toukokuussa 2023. Sitä täydennettiin puoli vuotta myöhemmin käytännön esimerkkejä, materiaali- ja välipaletteja sisältävällä työkalulla suunnittelijoille. Burtin mukaan tietoisuus neuromoninaisuudesta kasvaa nopeasti. 

– Jopa 15–20 % aikuisista on neuroepätyypillisiä, ja luku on kasvussa. Korona-ajan etätyössä monille kirkastui omat, yksilölliset tarpeet työtehon optimoinnin kannalta. Lisäksi ne, jotka ovat kouluaikoina saaneet neuroinklusiivista tukea, ovat siirtyneet ja siirtymässä työelämään. Neuroepätyypillisyys huomioidaan koulutuksessa, miksipä sitä ei tuettaisi työelämässä? 

 

Tilojen kauneus ja viihtyisyys vaikuttavat mielialaan ja psyykkiseen hyvinvointiin. Milliken on tutkinut tapoja, joilla tukea erilaisia käyttäjäkokemuksia toimitilasuunnittelussa.

Inklusiivisuus on kilpailuetu

Toimivassa, neuroinklusiivisessa toimistossa tulisi olla erityyppisiä tiloja, jotka huomioivat erilaiset työtavat, -vaiheet ja tilanteet. Tila, joka sopii ideoimiseen ja ryhmätyöskentelyyn, on erilainen kuin keskittymistä ja rauhoittumista tukeva tila. Tilojen välisiä eroja luodaan muun muassa akustiikkaan vaikuttavilla materiaaleilla sekä visuaaliseen kokemukseen vaikuttavilla väripaleteilla. Esimerkkinä käytännön sovelluksista Millikenin valikoimassa Burnett mainitsee tekstiililaattojen vaikutuksen akustiikkaan.

– Äänet tuottavat helposti stressiä ja vaikuttavat työtehoon. Tekstiililaatat muun muassa vaimentavat yleistä kohinaa ja kaikua. Akustisten etujen lisäksi tekstiililaattojen joustavuus alustana vähentää seisomatyön rasittavuutta, Burnett kertoo.

Burnett sanoo, että ei ole olemassa vain yhtä oikeaa ratkaisumallia, kun tilaa suunnitellaan neuroinklusiivisesti. Vaihtoehtojen huomioiminen ja tarjoaminen kuitenkin lisää tutkimusten mukaan tuottavuutta ja työhyvinvointia ratkaisevasti.

– Yksi tärkeimmistä löydöksistämme oli se, että eivät ainoastaan neuroepätyypilliset tarvitse neuroinklusiivisia tiloja, vaan myös neurotyypilliset voivat paremmin näissä tiloissa. Inklusiivisuus on kilpailuetu, kun kilpaillaan parhaista tekijöistä, ja neuroinklusiivisuus on ehdottomasti uusi normaali, Burt sanoo. 

– Meidän työmme onkin ensisijaisesti tukea ihmisiä kukoistamaan, ja olemaan paras mahdollinen versio itsestään. 


 

Orient Occident on toiminut Millikenin edustajana Suomessa jo kymmenien vuosien ajan. Monipuoliseen valikoimaan kuuluu huippulaadukkaita mattolaattoja ja -lankkuja, joiden monipuolisista värisävyistä löytyy sopivia vaihtoehtoja monenlaisiin tiloihin.

Tutustu:

Milliken on tuottanut yhdessä Henigan Consulting Groupin ja Sapio Researchin kanssa tutkimuksen neuroinklusiivisuudesta työtilojen suunnittelussa. ”Designing a Neuro-Inclusive Workplace” löytyy heidän nettisivuiltaan. 

Sen rinnalle Milliken on tuottanut oppaan ”Neuro-Inclusive European Palettes”, joka antaa työkaluja erilaisten tilojen suunnitteluun ja neuroinklusiivisempaan soveltamiseen.